Henri Cartier-Bresson (1908-2004) (Magnumphotos)
Eén van de belangrijkste fotografen van de twintigste eeuw. Werd bekend door zijn ‘moment décisif’ zoals hij het noemde. Het moment waar beeld en verhaal samen komen.
Quote: ‘Bij fotograferen komen de hersenen, de ogen en het hart samen. Hij legde alledaagse situaties op het juiste moment vast.
Hij ontdekte de fotografie in 1931. Hij fotografeerde met een compacte Leica waar hij zijn hele leven trouw aan bleef.
Hij maakte zelf geen afdrukken van zijn werk. Daarnaast was hij volledig tegen het bijsnijden van foto’s, hij streefde naar het in één keer vangen van het goede beeld. Achteraf de kadering van het onderwerp veranderen moest niet nodig zijn.
Het gaf hem de mogelijkheid om onopvallend te fotograferen. Staat dan ook bekend om zijn straatfotografie. Maar ook beroemdheden poseerden voor zijn lens.
Marlyn Monroe, Pablo Picasso. Meestal fotografeerde hij mensen in hun omgeving.
Samen met Robert Capa en enkele andere fotografen richtte Cartier-Bresson in 1947 Magnum op, het eerste fotografen-coöperatief. In opdracht van grote tijdschriften reisde hij door Europa en de Verenigde Staten, India, de Sovjte-Unie en China. In de jaren ’50 en ’60 werden veel fotoboeken met zijn foto’s uitgegeven. Het belangrijkste hiervan was The Decisive Moment (1952). In dit boek vertelde Cartier-Bresson dat zelfs het kleinste gegeven nog een geweldig onderwerp kan zijn.
Cartier-Bresson fotografeerde vele beroemdheden. Hij fotografeerde Marilyn Monroe op de set van haar laatst voltooide film (the Misfits, van John Huston) en wist haar afdwalende blik te vangen. Ook was hij op bezoek bij Mahatma Gandhi, om een portret van hem te maken. Eerst liet hij Gandhi een fotoboek van hem zien, om ‘m een beetje een idee te geven. Ze praatten wat over de foto’s, totdat Gandhi naar buiten moest om een meningte mensen te begroeten. Buitengekomen werd Gandhi neergeschoten. De foto’s die Cartier-Bresson maakte van Gandhi op zijn sterfbed, werden wereldberoemd. Cartier-Bresson was aanwezig bij veel grote politieke gebeurtenissen, wist vele belangrijke momenten in de geschiedenis bij te wonen en vast te leggen. Zo was hij aanwezig bij de Maoïstische revolutie in China, de overdracht van het bestuur van Indonesie aan de lokale bevolking na jarenlang een Nederlandse kolonie geweest te zijn, en hij was de eerste fotograaf die vrij mocht fotograferen in de naoorlogse Sovjet-Unie.
De powerpoint van tijdens de clubavond: